Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата се сезира по случая с подслушвани политици

Софийската градска прокуратура се самосезира по медийни публикации, в които се цитират твърдения на председатели на политически партии, за извършени нарушения и “подслушване на политици”.

Прокуратурата е възложила на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства, във връзка с неговите компетенции по закон, извършването на проверка в Дирекция “Вътрешна сигурност“-МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени нарушения при прилагането на СРС. 

Междувременно служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди информацията, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. Рашков заяви още, че е получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

Първоначално светлина върху скандала хвърли съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Атанасов обяви, че 32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са  подслушвани от службите от началото на 2021 г., включително и по време на предизборната кампания. Според него 12 от политиците са били наблюдавани от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, други 12 са подслушвани от ДАНС, а останалите 8 са били в полезрението на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Според данните, с които Атанасов разполага, информацията от използваните специални разузнавателни средства е била дешифрирана на хартиени носители, които миналата седмица са били нарязани и унищожени в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

Атанасов обяви още, че има следи за подслушването и те могат да се открият в съда, издал разрешението за прилагането на спецсредства, както изисква Закона за специалните разузнавателни средства. В съда се съхранява регистър за исканията и издадените разрешения за прилагане на СРС-та

Още в четвъртък ДАНС съобщи, че "по повод изказани в медиите твърдения за неправомерно използвани специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политици преди проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори в страната в службата е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на изнесената информация."

Facebook logo
Бъдете с нас и във