Банкеръ Daily

Говорителят на кабинета Антон Кутев:

Прокуратурата се опитва да се меси в изпълнителната власт

"Виждаме опити на прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт." Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев след заседанието на Министерския съвет.

Повод за изявлението му беше акцията на прокуратурата и повдигнатите обвинения срещу Ангел Папалезов - шеф на сектор "Културно-исторически ценности" към "Национална полиция". Според държавното обвинение става дума за разследване по линия на търговията с антики. Служителят на МВР обаче е бил ангажиран и с проверката за злоупотреба със специални разузнавателни средства.

"Както знаете, на разпит бяха извикани новият директор на ГДБОП - точно два дни след назначението му, новият председател на ДАНС на следващия - ден след назначението му, както и зам.-председателят на ДАТО, който беше извикан броени дни след назначаването на вътрешния министър", припомни Кутев.

Той добави, че при снощната акция Ангел Папалезов е бил обискиран и жилището му - претърсено, без преди това на Папалезов да е било повдигнато обвинение. Разпитан е бил и като свидетел. Именно шефът на сектор "Културно-исторически ценности" към "Национална полиция" първоначално беше част от екипа по проверката на подслушванията.

"Виждаме как след президентската институция, прокуратурата влиза със сила и в МВР. Това заплашва да прерасне в открита война между институциите", каза Кутев. И добави, че се подкрепят всички усилия за преследване на престъпници, но от кабинета са "разтревожени от сплашването на ключови служители в сигурността".

"Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в страната", каза говорителят на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във