Банкеръ Daily

В Бургас

Прокуратурата с обвинение срещу Тотко Колев за продажбата на "Бадр"

След 3 години разследване Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев за публичната продажба на либийския танкер „Бадр“.

Той е обвинен в длъжностно престъпление. След две дисциплинарни производства, с решение на ВКС отново заради случая с танкера „Бадр“, Тотко Колев беше лишен от права за общо 7 години.

Сложността на делото и извършването на множество процесуални и следствени действия, включително и в чужбина, забавиха с години разследването на случая с продажбата на либийския танкер „Бадр“, който беше придобит от търговското дружество „Булгаргеомин“, а заради смяната на собствеността либийската държава обвини страната ни в пиратство.

Най-сериозното нарушение, в което е признат за виновен частният съдебен изпълнител Тотко Колев, е ,че е пренебрегнал съдебно решение, за да проведе публичната продажба на танкера, това уточниха от прокуратурата още в самото начало на разследване на случая.

Какво каза той при старта на делото:

"Аз не намирам скандал в едни гражданско-правни отношения, които се решават в съда, така че скандалът после беше раздухан по-скоро не от фактите, които са се случили в производството. В самата публична продан аз не виждам никакви нарушения, тя нито в момента е отменена, нито има акт, който да отменя продажбата".

Междувременно плавателният съд три пъти смени собствеността, името и флага си. Последният собственик на танкера е израелското дружество „Ливиа марин сървисиз“, а името му от „Бадр“ е променено на „Мариам“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във