Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата с нова доза от доказателста срещу Николай Малинов

Специализираната прокуратура предостави на медиите нови доказателства, уличаващи председателят на движение "Русофили" Николай Малинов в шпионаж.

"Предвид големия обществен интерес захода на досъдебното производство за шпионаж, водено срещу Николай Малинов, Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация по случая. Досъдебното производство е образувано на 09.07.2019 г. по реда на чл.212, ал.1 от НПК за това, че на неустановена дата през януари 2014 г. до 03.07.2019 г., на територията на Република България, се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин, като не е извършил деяние по предходния член - престъпление по чл.105, ал.1, пр.2 от НК. Към настоящия момент по разследването са проведени множество процесуално – следствени действия: разпитани са свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно – технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи. На 10.09.2019 г.", мотивират от обвинението действията си.

Николай Малинов е привлечен в качеството на обвиняем за шпионаж. Определена му е мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 50 000 лева, която е внесена от обвиняемото лице. На 12.09.2019 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България разгласи докладна записка на руски език, изготвена от обв.Николай Малинов, в която в качеството на председател на "Национално Движение Русофили"  в Република България е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи "КТБ" АД, "ДУНАРИТ" АД и "ЕМКО" ЕООД. Водени от разбирането, че българските граждани имат право на информация, което е тяхно конституционно право, представяме друга част от събраните по делото доказателства – приобщен екземпляр на докладната записка на български език, ведно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая, заявяват от прокуратурата. Разгласяването на материали от досъдебното производство е разрешено по реда на чл.198 от НПК. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази. Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

Ето какво разпространи прокуратурата:

Компютърно – техническа експертиза

Докладна записка

Договор Договор за дарение

Споразумение

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във