Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата реши да се занимава с коронавируса

Здравният министър Стойчо Кацаров

Изненадващо държавното обвинение реши да търси сметка на здравното министерство за борбата с COVID-19. Прокуратурата поиска информация за ваксинацията, мерките, финансовите механизми за борба с коронавируса и за медицинските средства в болниците. 

Върховната административна прокуратура изиска информация от Министерството на здравеопазването за това какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 и на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите.

От държавното обвинение отбелязват, че едва близо 16 на сто от населението в страната е ваксинирано. А служебният здравен министър Стойчо Кацаров следва да отговори на ВАП какво е извършено до този момент от министерството, за да може до хората да достигне адекватна информация за ползите от имунизация срещу коронавируса, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е и информация дали министерството е отправяло запитване до Европейска агенция по лекарствата (EMA), касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

ВАП пита и какво е предприело здравното министерство във връзка с контрола на противоепидемичните мерки, за които имало данни, че не се спазват.

Прокуратурата е попитала и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

ВАП иска отчет за това дали министерството е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във