Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата разследва случая с убитото от токов удар момче

Под ръководството на Софийската градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност. Деянието е квалифицирано по чл. 123, ал. 1 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Към настоящия момент е установено, че малко след 12 ч. на 14.02.2021 г. на телефон за спешни повиквания 112 е подаден сигнал за възникнал инцидент на бул. "Иван Гешов", непосредствено пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". В болнично заведение е било откарано 16-годишно момче, което е починало в противошокова зала на Военномедицинската академия.

Първоначално на мястото на инцидента са пристигнали органите на МВР, които, с цел събиране на доказателства по случая, са запазили местопроизшествието. Следовател към Следствен отдел при Софийска градска прокуратура е предприел незабавни действия по разследването.

Установено е, че момчето е пострадало непосредствено до уличната шахта на бул. "Иван Гешов" №15. На мястото на инцидента е открит усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност.

Днес е извършена аутопсия на трупа, като предварителното заключение на медицинските лица сочи, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие.

Предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи.

Разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая – Столичната община, Община "Триадица", ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването, уточняват от обвинението.

По-рано днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди проверка на инцидента. Причината за проверката на здравното министерство са твърдения, че шахтата, по която е протичало електричество, обслужва УМБАЛ "Св. Иван Рилски. 

От район "Триадица" отрекоха да имат отношение към случая, а от ЧЕЗ декларираха, че кабелът е след техния електромер и че шахтата също не е тяхна собственост.

От болница "Св. Иван Рилски" също отрекоха да имат общо с инцидента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във