Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата разпространи още чатове между Пламен Узунов и Пламен Бобоков

Специализираната прокуратура разпространи още доказателства по делото за търговия с влияние, свързано с президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов. Медиите получиха три нови чата между него и бизнесмена Пламен Бобоков, който заедно с брат си Атанас, е обвинен за участие в организирана престъпна група​.

Комуникацията между двамата чрез приложението WhatsAp от септември 2018 година е свързана с административното дело срещу задържането у нас на танкера “Бадр“, плаващ под либерийски флаг. А през април 2019 година бизнесменът и Узунов се договорят да се видят.

От държавното обвинение обръщат внимание, че шест месеца е продължила размяната на съобщения за съдебните процедури около задържания танкер.

В понеделник специализираната прокуратурата също разпространи доказателства по производството за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, по което се проверяват действия на президентския секретар. Във връзка с това дело на разпит в специализираното следствие бе извикан отново бизнесменът Пламен Бобоков.

Беше предоставен снимков материал от чатове между Бобоков и потребител „Prezident-Pl. Uzunov”, за който стана ясно, че е правният секретар на държавния глава. 

Публикуваният в понеделник чат беше свързан с руски гражданин, кандидатстващ за придобиване на българско гражданство, но получил отказ след възражение на Държавна агенция  „Национална сигурност“. Снимка на този отказ, изпратена от Бобоков до Узунов, е открита в кореспонденция чрез мобилно приложение от 22 януари 2019 година.

Вторият случай вече беше оповестен от прокуратурата - Бобоков търси съдействие от Узунов за заличаването на криминалистична регистрация на либийски гражданин, а третият е чат от 18 декември 2019 година, в който Бобоков моли Узунов да бъде установена собствеността на два луксозни автомобила.

Тъй като от прокуратурата смятат, че тези чатове имат отношение към дългогодишната професионална ангажираност на Пламен Узунов в системата на МВР като служебен вътрешен министър и представител на администрацията на държавния глава, е възложена цялостна проверка на ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР.

Това съобщение беше разпространено час и половина след като Пламен Бобоков влезе в специализираното следствие. 

Малко след това прессекретариатът на държавния глава информира, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. А отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента. 

На 19 юни Узунов беше задържан именно заради разменени съобщения с Бобоков. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във