Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата разпореди незабавна проверка на строеж в „Свети Влас”

Върховната административна прокуратура разпореди незабавна проверка на строеж в землището на „Свети Влас” в обхвата на зона Емине-Иракли. Проверката е възложена на министъра на околната среда и водите и на началника на Дирекцията за национален строителен контрол, уточняват от държавното обвинение.

Проверката е по информация в медиите за строежа на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ.

В публикациите се твърди, че след промяна на предназначението на имота не са спазени правните норми, свързани с опазване на зоните под закрила на Закона за биологично разнообразие и изискванията на Законите за устройство на територията и за устройство на Черноморското крайбрежие.

Проверката трябва да установи - по документи и после на място, извършвани ли са строителни дейности и съответстват ли те на издадените строителни книжа.

Екоминистерството и ДНСК ще изясняват собствеността и статута на земята, има ли предварителни договори между участниците в строителството, има ли влезли в сила устройствени планове.

Земеделският министър пък трябва да предостави на проверяващите административни преписки - по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ.

Резултатите се чакат максимално бързо и в обобщен доклад, пишат от държавното обвинение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във