Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата работи по 100 досъдебни производства, свързани с вота

Два дни преди вота 2 в 1 прокуратурата обяви, че работи по близо 100 досъдебни производства и 370 преписки, свързани с изборите.

Запазва се тенденцията доминиращата част от тях да са свързани с вота за народни представители.

251 са отказите от разследване, постановени, защото органите на МВР не са събрали достатъчно данни за извършено престъпление, уточняват от прокуратурата.

От там припомнят, че във Върховната касационна прокуратура работи специално звено, което анализира постъпващите сигнали, свързани с изборни нарушения.

Гражданите и организациите могат да подават сигнали и жалби до прокуратурите в цялата страна - на място или чрез електронните им адреси.

По-рано днес вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че по образувани досъдебни производства за търговия с гласове към днешна дата вече сме наравно с резултатите, които имаме към юли месец. А изводът е, че някои политически партии не са се отказали да пазаруват гласове. 

"Те искат чрез престъпленията да заемат отново властови позиции. В тази връзка, за голямо съжаление, трябва да обърна внимание, че сме свидетели на такава криминална активност на главно две политически партии у нас. Плащането на гласове става с асфалтовата сага в България. Не само свързана с магистрала „Хемус“, но и с други подобни обекти, включително с т. нар. ремонти на язовирите, които са повече от 400 в страната. Началото на тези ремонти започнаха по същото време, когато започнаха първите няколко лота на „Хемус“. Няма да спра да наричам това строителство на „Хемус“ кражбата на века, защото нямаме подобен случай досега", подчерта Рашков.

На брифинга на вицепремиера стана ясно, че броят на проверените места, за които има постъпила информация, че се извършва дейност в противоречие с Наказателния кодекс и касае престъпления, свързани с изборния процес, са 2371. Общият брой на задържаните лица за 24 часа до момента е 38. Има други такива, които са 642. Издадени са 2707 протокола за предупреждение – само за нарушение на изборното законодателство. Образувани са общо 108 досъдебните производства за различните състави.  

По време на акцията срещу купуването на гласове са установени и редица други нередности. Кмет от село Тича е задържан за трафик на мигранти, председател на Общинския съвет в Пазарджик е нанесъл побой на друг член на партията си, дъщерята на кандидат за депутат от Хасково е ползвала диплома, "в която имало меко казано неточности", за да започне работа в Министерство на правосъдието, разказа Рашков.

"Във Варна парите, които са били приготвени за раздаване на хората по списъци, са рекламни материали за около 200 000 лева, в Русе има намерени общо около 200 000 лева в пари и злато, в Благоевград в офиса на партия са открити материали за подготовка за купуване на гласове, посочи още той.

"Не ми е известно и до момента прокуратурата да е съдействала за претърсване на тези офиси. Област Хасково не отстъпва по резултати от нашите действия на резултатите при предходните избори. Много странно за един политик е, когато органите на МВР съберат данни за престъпления с изборния процес, да тича да успокоява близките на задържаните", смята вицепремиерът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във