Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата проверява твърденията на Илчовски и Ангелов

Прокуратурата е започнала проверка на твърденията на Светослав Илчовски по отношение на премиера Бойко Борисов и собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, както и на твърденията на Ангелов.

Това съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева, цитирана от БТА. По думите ѝ, работата е започнала преди няколко дни, въпреки че едва в петък, след края на изслушването, председателя на временната комисия Мая Манолова заяви, че събраните документи, предоставени от Светослав Илчовски, ще бъдат изпратени до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ и ДАНС.

Ще бъдат проверявани твърденията на двамата бизнесмени - Светослав Илчовски и Иван Ангелов. В петък, на изслушване в парламентарната комисия, Светослав Илчовски каза, че е бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите и фирми, свързани с хора на ГЕРБ. Той обяви, че е бил принуждаван от близки до Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а "Напоителни системи" го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта, а "министрите са кукли на конци".

Иван Ангелов пък заяви, че ще даде Илчовски на прокуратурата, защото непрекъснато лъже, а премиерът, с който обичат да играят карти, му помагал, когато имал проблем с продукцията си. Разкритията на агробизнесмена се отразиха на търговията с акциите на "Градус" на Българската фондова борса.

На 5 и 7 май Илчовски обвини още собственика на „Градус“ за продажба на зърно на занижени цени, че е плащал рекет за продукцията си, разказа за близостта му с премиера в оставка Борисов, за подаряването на кюлчета от бизнесмени, за клип, който близък до Ангелов пускал на сбирки в ловно стопанство за сексуални издевателства с бизнесмен в затвора, както и плащане на 5000 лева за жена на Борисов.

На 7 май Иван Ангелов обвини Илчовски в лъжа, представи договори за покупки на зърно под цените за Илчовски. Заяви, че не е подарявал кюлчета на Борисов, че не е плащал за жени. Разказа как е получавал помощ от Борисов само във връзка с износа на продукция за Иран, когато в Турция камионите били спрени заради непризнаване на ветеринарен европейски сертификат.

Твърденията и на двамата бяха пред Комисията по ревизията на управлението за 10 години назад, водена от Мая Манолова.

"От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме", каза още Сийка Милева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във