Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата проверява имало ли е фиктивни почивки за ученици

Софийска градска прокуратура се самосезира по повод излязла в медиите публикация, съдържаща данни за извършено престъпление от общ характер във връзка с източени близо 8 милиона лева в схема за фиктивни почивки за ученици, организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщиха от държавното обвинение

Според публикацията, нередностите са установени от поредица от проверки на МОН през последните 4 месеца. Констатирано е, че при стартиране на изпълнението на сключен договор между министерството и търговското дружество, последното е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лева. Но в единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293 лева.

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващият прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във