Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата проверява дали Бойко Борисов е бил подслушван незаконно

Прокуратурата проверява записите, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов, става ясно от съобщение на държавното обвинение, публикувано в понеделник (3 август).

Образувано е досъдебно производство по чл. 339а от Наказателния кодекс, който е свързан с незаконно подслушване и събиране на информация.

"Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години", се посочва във въпросната разпоредба. Ако деянието е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

"На 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи", се казва в съобщението на прокуратурата.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев.

"След изготвянето на назначените експертизи българската общественост ще бъде информирана за заключенията. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случаи", добавя държавното обвинение.

До момента на записите са направени две частни експертизи - една на евродепутатката Елена Йончева и една на сайта "Бивол". За целта те са използвали американски компании. Заключенията са, че записите са автентични.

В последно време бяха публикувани общо пет записа, свързвани с премиера Бойко Борисов. В първия запис, гласът, свързван с Борисов, отправя обидни думи по адрес на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, разбира се за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, че тогавашният кандидат за евродепутат Елена Йончева ще изгори, а покрай ще изгори и бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради скандала с къщите за гости.

Следващите два записа отново са от телефонни разговори. Твърди се, че единият е между премиера и бизнесмена Валентин Златев. Коментират се слухове, че Златев подкрепял БСП и президента Румен Радев. Във втория отново се споменава Радев като се дават инструкции "дa му ce пoдигрaвaмe, дa изглeждa cмeшeн".

Четвъртият запис се свързва с разговор между Борисов и председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев. В него проф. Борис Велчев, който преподава наказателно право във Великотърновския университет, моли премиера да приеме ректора проф. Христо Бонджолов заради необходимостта от обновяване на материалната база на висшето училище. 

Както стана дума последният (пети) запис е на разговор, за който се предполага, че е воден между Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. Записът е изпъстрен от доста вулгарен език и обидни епитети по адрес на президента. 

В средата на миналия месец бе публикуван и видеоклип от спалнята на премиера в държавната вила "Секвоя". Клипът се явява продължение на снимките, които бяха публикувани месец по-рано и на които се вижда чекмедже на нощно шкафче, а в него банкноти по 500 евро и златни кюлчета. На шкафчето е оставен пистолет.

Борисов твърди, че парите, златото и пистолета с поставени там с цел заснемането им, докато го е нямало - или както той се изрази: "аранжирани са".

"Видя ли днес как им блеснаха номерцата? Какво се оказа? Борисов го няма, никой няма, къщата тъмна и от сенките изкача шпионин, снима, крие се, укрива се... От какво се укриваш? Кое е истина? Кажи! Аранжира фона, снимки - един път, два пъти, три пъти.", бе коментарът на лидера на ГЕРБ.

В предишни свои изказвания премиерът заяви, че атаката идва от неговите политически опоненти - президента Румен Радев, БСП, Цветан Цветанов Мая Манолова, Васил Божков и ДСБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във