Банкеръ Daily

Внезапно

Прокуратурата прогледна за кюлчетата от спалнята на Борисов

Прокуратурата иска от БНБ да провери кюлчетата и банкнотите от спалнята на Борисов, съобщи БНТ.

По информация на Българската национална телевизия Софийската градска прокуратура е поискала от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата злато от снимките, за които се твърди, че са правени в спалнята в държавната резиденция "Бояна", когато тя е била обитавана от бившия премиер Бойко Борисов.

Според държавната медия в градската прокуратура има образувана преписка по медийни публикации. От прокуратурата отказали коментар за БНТ, но и не отрекоха, че работят по случая.

В началото на юни 2020 г. до медиите анонимно бяха изпратени първо аудиозапис, а след това и няколко снимки. Те показваха основно нощно шкафче с пистолет отгоре, а вътре банкноти по 500 евро, а на един от кадрите - и кюлчета злато. На една от снимките се виждаше спящ на спалня мъж, а самият Борисов потвърди, че това е той. Месец по-късно последва и видеозапис, добавени бяха и още няколко аудиофайла. От видеото на стопкадър се видя силует на елегантна жена в черна рокля, с дълга черна коса и според някои анализатори на кадрите - найлонови ръкавици.

Разпространяването на снимките стана повод министър-председателят да даде извънреден брифинг с цялото ръководство на ГЕРБ зад гърба си, на който обяви, че го атакуват с компромат, направен като по учебник на КГБ. Все пак премиерът тогава потвърди, че снимките са от интериора в "Бояна", и предположи заради вида на мокета, че компроматът е отпреди година - по време на подготовката на европейските избори, когато се е срещал там и със съпартийци.

По-късно Борисов много пъти обвини за кадрите президента Румен Радев, както и неизвестни конспиратори, които действали "като по учебник на КГБ". След това обяви, че жена, която му е близка и която символично нарече Мата Хари, е отишла в апартамента му в "Бояна", докато него го няма, и е аранжирала парите и златото. Снимките обаче очевидно са правени в различни дни, видно от интериора в стаята. Така накрая Борисов се спря на версията, че става дума за много жени и той не е сигурен коя от тях е фотографът. След това още няколко пъти до медиите бяха изпращани снимки с подобно съдържание.

В крайна сметка прокуратурата започна разследване по разпространените снимки. Проверката обаче беше спряна заради липса на данни за престъпление, като беше уточнено, че не може да се установи на кои дати са направени снимките и дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, както и дали кюлчетата са златни.

Преди месец излезе докладът на мониторинговата група към комисията за Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) към Европейския парламент, в който на прокуратурата беше поставен въпрос защо не разследва публикуваните в медиите снимки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във