Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата прави всичко възможно да върне Васил Божков, увери Сийка Милева

Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние не се притесняваме да обвиним действащ министър, висши държавни служители, олигарси в държавата. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Попитана докъде е стигнало искането на България от ОАЕ Васил Божков да бъде върнат в страната ни, тя заяви: "Както ви е известно, още преди две седмици българските власти изпратиха до властите в Абу Даби искането за екстрадиция по отношение на обвиняемия Божков. Дори тази седмица двама прокурори от Върховна касационна прокуратура бяха на място и проведоха съответните срещи. Това дава отговор дали българската прокуратура държи обвиняемият Божков да бъде върнат в България и изправен пред българския съд".

"Прокуратурата е направила абсолютно всичко по закон и иска тези лица да бъдат изправени пред българския съд, а какво ще решат другите държави, ние няма как да предположим", заяви Сийка Милева на въпрос за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, като направи паралел и с друг български гражданин, за когото се чака екстрадиране от Сърбия - Цветан Василев.

Относно бившия министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева заяви, че при установяване на вина, ще има и други обвиняеми за водната криза. "Разбира се, че Нено Димов не е единствения виновен за водната криза в Перник. Обвинения бяха повдигнати и на други лица - бившият кмет и бившият управител на ВиК дружеството. В момента разследването продължава и ако се установи вина и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми", заяви още тя. 

"Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа", категорична е Милева. Тя съобщи, че продължава и разследването на злоупотреби с къщи за гости, като тази седмица е повдигнато обвинение на управител на търговско дружество за деклариране на неверни сведения за къща за гости в района на Батак, срещу което той е прибрал огромна сума от фонда за европейско финансиране.

"Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства. В близките дни прокуратурата ще оповести първите сделки, които ще проверява, а след това и резултатите от тях", каза още тя. 

Говорителят на главния прокурор обясни и каква е целта на засилените акции на държавното обвинение. "Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на главния прокурор с тези масови специализирани операции, е тя да се намали до минимум", категорична бе тя. 

Прокуратурата е възложила на Министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус за страната ни, каза още Милева. "Още преди месец прокуратурата е възложила, съгласно своите законови правомощия, на министъра на здравеопазването да осъществява постоянен контрол над институциите, които отговарят за здравето на гражданите. И тъй като не искаме да всяваме страх и паника сред населението, не сме оповестили и публично възложената ни проверка", обясни Милева.

"Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия. Той се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора", поясни още Милева. 

Сийка Милева коментира и статията в испанския вестник "Политико", която свързва името на премиера Бойко Борисов с имот и пране на пари. Според Милева е нужно време, за да бъде получена официалната информация и все още не е ясно дали се води наказателно разследване там.

"Това е една от многото образувани проверки на прокуратурата. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще извърши проверка срещу всяко лице, независимо дали той е действащ премиер на Р. България", категорична бе говорителката на обвинител №1 у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във