Банкеръ Weekly

Общество и политика

Прокуратурата прати генерал Тонев на съд

През декември 2013-а ген. Стоян Тонев бе отличен с ордена на армейското министерство "Св. Георги" I степен заради приноса и резултатите от работата си.

Прокуратурата предаде на съд дългогодишния шеф на Военномедицинска академия и бивш депутат от ГЕРБ ген. Стоян Тонев и д-р Мирослава Кадурина. В петък (20 май) бе внесен обвинителният акт срещу двамата, според който Кадурина ще отговаря за престъпление по служба и присвояване, а Тонев - че като началник на болницата е допуснал тези престъпления и за сключване на неизгодни сделки.

В продължение на десет години (от 2004 до септември 2014-а) като началник на Клиниката по дерматология и венерология към болницата Кадурина е превишавала служебните си правомощия и така е набавила имотна облага на частната групова медицинска практика "Дерма Прим МК" ООД, на която е мажоритарен собственик, смятат прокурорите. Според тях дружеството "Дерма Прим МК" на практика осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на клиниката по дерматология във ВМА. За извършваните от него "частни" медицински услуги, за които заплащали болните обаче, са се ползвали апаратурата и кадрите на болницата. Скъпите медицински апарати са се ползвали безвъзмездно, а служителите, наред с изпълнението на задълженията си към здравното заведение, са извършвали процедури и на пациенти на груповата медицинска практика на д-р Кадурина.

Прокуратурата е изчислила, че от тази симбиоза ВМА е претърпяла вреди за 6 485 064,81 лева. Отделно д-р Кадурина е обвинена и в присвояване на 774 673 лева. Това са пари на пациенти, внесени за лечение, които не са постъпили в касата на болницата, въпреки че са били събирани от двама нейни служители.

Както вече бе отбелязано, генерал Тонев пък е обвинен в допустителство, тоест че съзнателно е допуснал тези престъпления да бъдат извършени. А отделно и за това, че в периода 2004-2009-а е сключил няколко договора с груповата практика на Кадурина, които според прокуратурата са били неизгодни за ВМА и са нанесли вреда на болницата в размер на 121 803.24 лева.

И двамата обвинени са на свобода срещу гаранция от 10 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във