Банкеръ Daily

Бойко Рашков:

Прокуратурата позволява на Божков да живее спокойно в Дубай

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков

Служебният  вътрешен министър Бойко Рашков коментира, че прокуратурата осигурява възможност на бизнесмена Васил Божков да пребивава необезпокояван извън страната.

"Вчера прокуратурата по най-странен за мен начин обяви, че по отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение по член 95 от Наказателния кодекс. Това означава, че този човек вече е обвинен в едно политическо престъпление. Щом е обвинен в политическо престъпление, възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, ще се реализира, тъй като по дефиниция нито една цивилизована страна не предава искани лица за политически престъпления. Оттам възниква въпросът желае ли българската прокуратура да го приведе в страната, за да се извършват с него процесуално-следствени действия, или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван“, коментира Рашков пред агенция "Фокус"   на влизане в Народното събрание. 

Във вторник Специализираната прокуратура  повдигна ново обвинение на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. Според обвиненията той е финансирал хулигански действия на протестите през есента на 2020 година в центъра на София. Министерство на правосъдието е изпратило молба за екстрадиция до компетентните органи на Обединените арабски емирства. 

В съобщение на институцията се казва, че "целта е била ескалация на напрежението, като така се създава потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите". 

"Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани“, посочват от спецпрокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във