Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата показа част от доказателствата срещу председателя на "Русофили"

Николай Малинов

Водени от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи, прокуратурата публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи.

"Сега България е колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завоюва позиции, а Западът гледа с презрение на България.". Това гласи докладна записка на руски език, подписана от Николай Малинов. Тя е за "Проект България", според който е нужна геополитическа преориентация на страната ни. В съобщението е заличена информацията, увреждаща права и интереси, както и лични данни на трети лица.

Действията по претърсване, изземване, личен обиск са след предварително разрешение от Специализирания Наказателен съд. Разследването продължава, уверяват от прокуратурата.

Писменият доказателствен материал можете да видите ТУК.

Както "Банкеръ" писа,  във вторник на руския гражданин, заместник-председател на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" - генерал Леонид Решетников, бе наложена забрана със срок от 10 години за влизане на територията на България, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Решението е част от разследване за шпионаж. Решетников е и бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия.

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност, разясни обвинител №1. Малинов е освободен е от ареста под гаранция от 50 000 лв., но е със забрана за напускане на страната. 

Прокуратурата е повдигнала обвинение на председателя на движението затова, че на територията на България се е поставял в услуга на двете организации Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. До тези организации службите стигнали, засичайки трансфери на финансови средства покрай разследване за пране на пари. Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2019 г. На 9 септември на територията на София, Брезник и Перник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти. Иззети са компютри, мобилни телефони и документи, които имат отношение към обвиняемия. Според събраните доказателства до настоящия момент Малинов е приел срещу заплащане да оказва влияние върху политическия живот на България, създавайки информационна агенция и влиятелен телевизионен канал.

От обясненията на зам.-главния прокурор Иван Гешев стана ясно, че е иззета докладна записка на руски език, изготвена от Малинов за геополитическа преориентация на страната ни към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

По думите на Гешев във въпросната записка лидерът на "Русофили" твърдял, че е необходимо създаването на икономическа основа чрез прехвърлянето на активи за над половин милиард евро от Цветан Василев към руския бизнес мен Константин Малофеев. В нея се казвало още контактът с Малофеев е осъществен по препоръка на ген. Леонид Решетников. Относно Малофеев и Решетников са налице доказателства, че осъществят дългогодишна съвместна дейност и участват съвместно в различни организации, сред които "Двуглав орел”, благотворителният фонд „Св. Василий Велики” и други.

В сряда Цацаров съобщи в парламента, че на председателя на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" Константин Малофеев  също е наложена забрана за влизане в България за срок от 10 години. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във