Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата поиска постоянен арест за Нено Димов

Прокуратурата внесе искане за постоянно задържане за министъра на околната среда в оставка Нено Димов.

Предстои по искането да се произнесе Специализираният наказателен съд.

Нено Димов е в ареста за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че 23 месеца поред е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода. Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако бъде на свобода Нено Димов може да повлияе на свидетели, както и на събирането на доказателства или да извърши друго престъпление.

Според прокурор Ангел Кънев, Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества.

Адвокатът на Димов Ина Лулчева твърди, че клиентът й само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди.

Заседанието на Спецсъда е насрочено за 12.30 часа, но е възможно, заради многото томове доказателства, защитата на Димов, а и той самият да поискат време, за да се запознаят с тях.

Министър Нено Димов подаде оставка от ареста, а премиерът Борисов я прие. Оставката му трябва да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след зимната ваканция на депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във