Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата поиска арест за жената на Васил Божков

Специализираната прокуратура поиска задържане на съпругата на Васил Божков - Елена Динева.  Динева е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група.

В Специализирания наказателен съд е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Елена Динева, съпруга на Васил Божков.

Апелативният специализиран съд постанови във вторник постоянен арест за Пламен Георгиев и домашен арест за Тодор Марков. Георгиев, който е бивш член на комисията, и настоящият й член Марков са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков и че са били част от организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена.

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата да бъдат оставени в ареста и им постанови по-лека мярка - домашен арест. Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.

Членове на престъпната група с лидер Васил Божков са още Георги Попов, основен акционер във ФК Левски, Борис Бекяров и Александър Тумпаров, на когото прокуратурата наложи рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Божков и Попов бяха задържани в Обединените арабски емирства в края на януари. Искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и вече е изпратено в ОАЕ, но по неофициална информация той е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и в момента се намира в Дубай.

Към момента на хазартния бос са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във