Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата погва рушителите на остров „Свети Кирик“

Докато навсякъде по света историята е на почит, а оставеното от предците във всяка цивилизована държава се съхранява и опазва с изключителна ревност, у нас културно-историческото наследство е оставено на самотек и разруха. 

 

Такъв е и случаят с уж охраняемия остров „Свети Кирик“. Мине не мине време и около него се заформя скандал. Апетитите към това райско място на нашето Черноморие не могат да бъдат уталожени от години.

Може би това е и причината днес Рибарското училище, което е уникален архитектурен паметник

да бъде оставено да тъне в разруха.

Съмнението, че това не е случайно витае от дълго време насам, тъй като то се явява сериозна „пречка“ за изграждането на поредния мегакомплекс.

През годините неговите собственици се сменяха - първо Рибарското училище беше под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, а впоследствие беше прехвърлено като отговорност на Министерство на културата.

Потресени от случващото се тук, преди дни областният управител на Бургас - проф.Мария Нейкова и служебният министър на културата Велислав Минеков, 

са сезирали прокуратурата

Те очакват от нея отговор на въпроса - кой е допуснал разрухата на остров "Свети Кирик"?

За такава прокурорска проверка се заговори още в началото на лятото, когато проф. Минеков се закани да сезира държавното обвинение за редица нарушения при реставрациите на паметници, извършвани от нелицензирани изпълнители, без проект и одобрения от Министерството на културата.  

Очевидно изясняването на фактите и обстоятелствата около случващото се тук са забавили ентусиазма на професора, но днес вече търсенето на вината за разрухата тук е в ръцете на държавното обвинение.

Искам да знам кои да разбойниците, които през едно затворено място, през бариера с охрана, са успели да постигнат този грандиозен, разрушителен успех“,  това изказване направи служебният културен министър Минеков, коментирайки трагичното състояние на част от културно-историческото ни наследство.

От години община Созопол е поставяла

въпроса за безхаберието към този исторически комплекс.

Нееднократно тя е искала прехвърлянето на собствеността на острова, но нито един министър досега не се е решавал на тази стъпка.

Преди близо два месеца при посещението си на острова заедно със своя заместник- Пламен Славов, областния управител - проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев и археолози, министър Минеков обеща това да се случи.

Тогава той заяви : "Едно от обещанията, които дадох в първите дни, беше да извърша пълна проверка какво се е случило тук и да вземем нещата в ръце. Отново съм натъжен. Съжалявам, че го повтарям - но всеки ден виждам нещо подобно - срутено и изоставено. А това, че старият катер дори е бил откраднат - за мен няма обяснение. Щом крадат кораби, може утре ракети и самолети да откраднат"…

Въпреки всичко, според Минеков, ситуацията все още може да бъде овладяна. Островът може да стане наистина впечатляващ, тъй като изследванията на експертите са показали, че реставрацията е напълно възможна. Разбира се това няма как да се случи без осигуряване на сериозно финансиране, за да може да бъде реализирана  цялостна консервация на всички сгради и обекти на острова.

Стана ясно, че вече отдавна има разработен сериозен и добре издържан проект, но през годините островът е бил оставен да пустее и сградите върху него - да се рушат. Намеренията сега са да се използва финансиране от европейските фондове.

Спасяването на остров „Свети Кирик“ бе обявено и като един от приоритетите на областния управител - проф. Нейкова. Още когато пое длъжността, тя обеща да задвижи проекта, който от години отлежава в Министерството на културата.

Именно тя е отправила искането 

островът да бъде прехвърлен на община Созопол

като е поела ангажимента към жителите и кмета на Созопол това да се случи.

Свети Кирик е единственият български остров, свързан със сушата чрез вълнолом. Смята се, че на острова е бил разположен най-древният град в българските земи и че именно там е било сърцето на Аполония. Направените разкрития дават основание на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. През ранното Средновековие на острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно там се е помещавал и един от най-важните за региона манастири - "Св.св. Кирик и Юлита".

Островът е с територия от 82.5 декара. През 1924 г. на него започва строителство на рибарско училище за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. До 2005 г. на острова има база на българския военноморски флот. На тържествена церемония през същата година военните моряци се прощават с бойното си знаме, а всичките 38 построени до този момент сгради на територията на остров Св. Кирик, внезапно опустяват… Но още през 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата "Созопол". От 2009 г. насам на острова се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.

Очевидно намеренията на служебното правителство са всичко това да бъде не просто запазено, но и

да се превърне в истински културно-исторически обект.

Още в средата на юни, по време на срещата си с посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, министърът на културата Велислав Минеков и вицепрезидентът Илияна Йотова обсъдиха възможността за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Те лобираха пред  посланика в инициативата им да се включат освен българското Министерство на културата, но и френското правителство и управата на Лувъра, която подкрепя проекта.

Дали всички тези намерения ще бъдат осъществени, остава отговорност на бъдещото управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във