Банкеръ Weekly

Общество и политика

Прокуратурата погна Веселин Пенев

Веселин Пенев

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия областен управител на София Веселин Пенев. Причината е скандалната  сделка за "Царските конюшни",  при която той продаде три терена (от 7.5 дка) в центъра на града на частното дружество "Евротранс билд" ЕООД за сумата от 658 870 лева.

Пенев е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост и за неизгодно сключени сделки. Определена  му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 хил. лева. Освен това му е наложена забрана да напуска страната без разрешение на прокурор.

Продажбата на споменатия имот явно е била замислена още с разделянето му на три отделни парцела. Така хем се намалява неговата оценка, хем се "прескача" изискването сделки с държавни имоти за над 500 хил. лв. да стават с решение на Министерския съвет. След разразилия се скандал министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова поиска от Софийския градски съд да обяви постигнатата договореност за нищожна. Междувременно беше назначена и проверка на Инспектората към Министерския съвет, който откри и още купища нарушения в работата на областната управа.

Според обвинението в периода от 30 декември 2015-а до 26 април 2016-а Пенев умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, което е държавна собственост. В резултат е  последвало неговото  разпиляване  и са нанесени значителни щети за държавата. Само от продажбата на терените загубата е 11 126 130 лева.

Друго нарушение е, че  на 30 декември  миналата година областният началник  е сключил договор за осигуряване на високопроходим автомобил и шофьор с цена 2779 лв. месечно без ДДС и годишна стойност на услугата в размер на 19 453 лева. Обвинителите са на мнение, че по този начин Пенев е допуснал извършването на ненужни и несвързани с дейността на областната администрация разходи.

Освен това  в началото на 2016-а (на 19 февруари ) той издал заповед за откриване на процедура за провеждане на търг с явно наддаване за държавен имот - апартамент с площ 179.52 кв. м, заедно с идеални части от сградата, който се намира в столичния квартал "Изгрев". В тази заповед Пенев определил начална тръжна цена от 226 700 лв. и побързал да сключи  договор  за продажба на цена  само с 5 хил. лв. над първоначалната. Оказало се обаче, че оценката е доста  по-ниска от пазарната стойност на имота, определена  на 336 400 лева. Прокуратурата смята, че от това деяние на Веселин Пенев са последвали щети за държавата в размер на 105 100 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във