Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОКУРАТУРАТА ПОДХВАНА СИНДИЦИТЕ НА КРЕДИТНА БАНКА

ПО НЕЙНО НАРЕЖДАНЕ СЛЕДСТВИЕТО ПРОВЕРЯВА ЗАКОННОСТТА НА ТЪРГА ЗА РУСКИТЕ ОБЛИГАЦИИ


Синдиците на фалиралата в началото на 1999 г. Кредитна банка Павел Павлов и Господин Кузманов ще пишат обяснения пред следствието за проведения на 21 август 2000 г. търг. На него бяха продадени руски държавни облигации (RUSPRIN) с общ номинал 31.9 млн. щ. долара при първоначална цена от 8.9 млн. щ. долара. Сега Върховна касационна прокуратура ще проверява дали въпросният търг е проведен в съответствие с изискванията на закона. Съмненията са, че не са спазени процедурите за публичност, тъй като синдиците не са обявили условията в пресата, а само са ги разлепили във фоайето на банката. От прокуратурата се съмняват и в коректността на оценката, направена на руските облигации от лицензирания оценител Зоя Петкова. На 12 юли 2000 г. (месец и половина преди приключването на търга) за облигациите е определена цена от 8 900 355 щ. долара - 27.9% от номиналната им стойност. Тя, според прокуратурата, е доста по-малка от котировките на международните пазари.


Върховната касационна прокуратура е наредила на Специализираната следствена служба да възложи експертиза за реалната стойност на руските ценни книжа към датата на закупуването им и да разпита по случая синдиците на банката. Проверката се прави във връзка с чл. 220 от Наказателния кодекс за неизгодно сключена сделка, който за особено тежки случаи предвижда затвор до десет години.


Като бивш заместник-директор на Националната служба за борба с организираната престъпност и на Специализираната следствена служба Павел Павлов добре познава похватите на правоохранителните органи, но за пръв път ще ги изпита на собствения си гръб.


Що се отнася до купувача на облигациите - РОСЕКСИМБАНК, неговите представители твърдят, че са научили за търга от обявлението, изложено пред канцеларията им. В интерес на истината и в. БАНКЕРЪ се осведоми за наддаването по същия начин и съобщи за условията, при които то ще се проведе в бр. 33 (от 19 август 2000 г.). Материалът за руските облигации се появи на пазара два дни преди приключването на търга и всеки, който го е прочел, е можел да се яви на него и да се конкурира с РОСЕКСИМБАНК. Това, че тя е била единственият кандидат за руските ценни книги, едва ли е по нейна вина. Банката е направила депозит за участието в търга, предложила е цена за облигациите и след като Софийски градски съда я обявява за купувач, плаща на Кредитна банка - 7.16 млн. щ. долара.


На 1 септември 2000 г. РОСЕКСИМБАНК е уведомена, че е собственик на руските облигации. Получените пари дават възможност на синдиците на Кредитна банка да върнат голяма част от дълговете й, включително и към Фонда за гарантиране на влоговете.


Разбира се, РОСЕКСИМБАНК също може да направи солидна печалба от сделката, но, изглежда, точно това не се е харесало на конкурентите й и ги е накарало да протестират срещу търга. Според осведомени източници сигналът до прокуратурата е подаден от Енергия 94 АД - дружество, което е създадено през 1994 г. и чиито управители до средата на 1998 г. са били шефът на Мултигруп Илия Павлов и един от най-верните му хора Николай Вълканов. Именно Мултигруп бе основният акционер на Кредитна банка и главен виновник за фалита й. Корпорацията на Илия Павлов я довърши през есента на 1998 г., когато купи от лондонската си финансова институция Ем Джи Файнънс въпросните руски книжа. По това време те струваха не повече от 3 млн. щ. долара, но Кредитна банка плати за тях над 19 млн. щ. долара и няколко месеца по-късно фалира. В нея потънаха и 10 млн. щ. долара, които през 1998 г. тогавашният синдик на Стопанска банка Владимир Георгиев бе депозирал в кредитната институция на Мултигруп.


През юни 2000 г. Стопанска банка бе купена от БРИБАНК (сега Стопанска и инвестиционна банка) и за неин изпълнителен директор бе избран същият Владимир Георгиев. Вероятно по негова идея, още в началото на лятото, на синдиците на Кредитна банка е предложено да прехвърлят руските облигации на Стопанска и инвестиционна банка и по този начин да изчистят дълга на фалиралата кредитна институция на Мулти. Съдът обаче е забранил извършването на тази операция и книжата бяха обявени на търг, спечелен от РОСЕКСИМБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във