Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата откри още един участник в престъпната група на Божков

Специализираната прокуратура иска от Спецсъда да постанови най-тежката мярка за неотклонение арест на Йоана Чолакова. Йоана Чолакова е била в Надзорния съвет на контролирания от Божков "Холдинг Пътища", който работеше по инфраструктурно строителство с договори от обществени поръчки. Холдингът вече не развива дейност. Според краткото съобщение на прокуратурата й е повдигнато "обвинение за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков".

В сряда пред съда ще се изправи и синът на Васил Божков - Антон, който е обвинен за пране на пари.

"Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на сина на Васил Божков, обвинен за пране на пари по поръчение на ръководената от В. Божков ОПГ. В съда е внесено и искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение на друго лице  за участие в ръководената от Божков група - неговата мярка ще се гледа от друг съдебен състав. Очаква се съдът да насрочи часовете за начало на заседанията по мерките за неотклонение", се казва в официалното съобщение на Специализираната прокуратура.

Само преди дни на втора инстанция съдът отмени наложената рекордна парична гаранция от 1,5 млн. лева за жената на Васил Божков - Елена Динева, и я върна в ареста. Тя също беше обвинена, че е част от престъпна група, ръководена от мъжа й.

Към момента на хазартния бос, който бе задържан в Обединените арабски емирства, са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във