Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

Прокуратурата осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта

Нищо секретно няма в чата между президента Румен Радев и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и, ако прокуратурата го покаже в цялост, ще се види, че в разговора няма нищо нередно. Това заяви държавният глава във Велико Търново.

Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в управлението на държавата“, коментира Радев.

Президентът подчерта, че липсата на разследване на „фрапиращите злоупотреби“, стигнали до световните медии и международните служби, показва едно: „Държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“. 

Радев отбеляза, че с правителството ще има конфликт, докато проблемите не се решават с „прозрачност на решенията, отговорност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса“. 

Румен Радев изтъкна, че много пъти е лобирал в подкрепа на български фирми в чужбина. „Какво правят чуждите посланици в България – при всяка среща те настояват и отстояват правата на своя бизнес в България”, посочи държавният глава.

„Президентите какво правят – промотират линията на своя експортно ориентиран бизнес. Винаги когато мога и когато отсрещната страна позволява, вземем със себе си голяма бизнес делегация“, обясни той. „Комуникирам по различни начини. Много хора искат среща с мен, искат подкрепа“, допълни Радев.

„Няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всички правила“, категоричен беше президентът в отговор на въпрос целия бизнес ли подкрепя. 

По отношение на казуса с храма „Света София“ в Истанбул и желанието на турската власт той отново да стане джамия, Радев отбеляза, че няма как да се месим в работата на съда в южната ни съседка, но „Света София“ трябва „да стане едно място за културна близост, за духовно единение и близост на културите, но да не се посяга на историята на тази църква“. 

По-рано сутринта главният секретар на президентската институция Димитър Стоянов обяви, че президентът Румен Радев ще публикува целия чат с бизнесмена Пламен Бобоков, ако прокуратурата не го направи. „Пуснато е само едно от съобщенията на Бобоков. Въпросът е защо“, попита Стоянов в ефира на БТВ. 

Ден по-рано самият Румен Радев призова прокуратурата да публикува целия му разговор. "Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков", написа официално държавният глава. 

Само след като се публикува целият чат между Пламен Бобоков и Румен Радев, ще се докаже какво са си писали. Защо спецпрокуратурата публикува само част от него?  Следващата крачка на държавния глава е да изнесе целият разговор, ако обвинението не го направи. Достъп до телефона на Румен Радев има самият той. Изнесените данни може да са взети чрез технически средства“, коментира Димитър Стоянов. Той поясни, че Пламен Бобоков е бил част от делегация на президента в Армения.

„Аз не виждам топла връзка между Румен Радев и Пламен Бобоков. Получавам по 20-30 обаждания на ден за среща с президента. Нямам представа какво човекът отсреща ще иска. Всеки чист бизнес трябва да бъде подкрепян от институциите, както и от посланиците ни. Едва ли има зависимости, които се опитват да се внушат“, каза още Стоянов.

"Специализираната прокуратура изкара точно този чат, защо? За създаване на определена манипулация, целта е да се манипулира общественото мнение и да се създаде усещане, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, използвам лексиката на главния прокурор, които задължително минават през президентската институция. Няма такова нещо! Специализираната прокуратура ще бъде разочарована", посочи той.

Стоянов напомни, че предложенията за назначаване на посланици идват от МВнР. Те минават през Министерски съвет и след това отиват при президента. „Предварително съгласуване има, за да не се получи конфузна ситуация. Не сме предлагали Жоро Кираджиев за посланик на Нигерия. Все още няма и подписан указ за неговото назначение. Няма нищо лошо в нормални човешки взаимоотношения в интерес на държавата. Това не е престъпление“, допълни президентският главен секретар.

Той се спря и на въпроса за НСО. „Искам да разсея съмнението, с което се спекулира, че 1200 души охраняват трима. Задачите, които изпълнява НСО, са разнообразни. Охраната на първите трима не може да бъде отменена. В закона, който е прокаран, пише, че МВР и жандармерията ще охранява първите трима по чл. 20 т. 1, според която НСО отговаря за сигурността им. На практика се нарушава закона за НСО“, обясни Димитър Стоянов.

Той коментира и историята с обвиненията срещу президентския секретар Пламен Узунов, че се е намесил в предоставянето на българско гражданство на либийски гражданин и в назначаването на посланици. "Пламен Узунов не участва в процесите по съгласуване на посланиците, категорично отхвърляме тези спекулации. Как си представяте Пламен Узунов да накара министерството на правосъдието, ДАНС и другите институции да се даде българско гражданство. Колко трябва да е силен той, за да задейства цялата държавна машина. Това е несериозно“, заяви Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във