Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата образува дело за строежа на Алепу

Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство срещу лице, нарушило служебните си задължения при издаването на разрешително за строеж на името на „Алепу вилидж“ АД. То е издадено за Курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) – Първи етап „Укрепване на свлачище“, Втори етап „Курортен комплекс“, находящ се местността Алепу край Созопол. Целта е била да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици, съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата в морския град е разпоредила да бъдат изискани незабавно от Община Созопол заверени копия на издадените по този казус разрешения за строеж. Дадено е и указание да бъде  изискана и цялата документация,  в която са описани резултатите от извършени проверки на място от РДНСК – Бургас, както и доклад от началника на дирекцията. 

Трябва да бъдат разпитани всички лица, имащи отношение към предмета на досъдебното производство. Постановено е в хода на разследването да бъдат извършени и други действия, сред които назначаването на тройна техническа експертиза, съдебно-оценъчна експертиза и екологична такава.

На 22 юли стана ясно, че проверка под ръководството на Върховната административна прокуратура на обект „Алепу вилидж“ в местността Алепу – Созопол е констатирала изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП е ангажирала незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на Закона за устройство на територията.

Строежът на Алепу предизвика множество протести и недоволства, тъй като първоначалната информация беше, че там се строи брегоукрепително съоръжение. Впоследствие се оказа, че се изгражда ваканционен комплекс.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във