Банкеръ Daily

Избори' 2021

Прокуратурата образува 33 производства за изборни престъпления

От началото на предизборната кампания  до 13.00 часа на самия изборен ден (4 април), в страната са образувани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства, съобщиха от прокуратурата. В тях има данни и доказателства за предлагане на имотни облаги с цел гласуване за определен кандидат или политическа сила, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.

 

По данни на полицията, в нощта срещу изборния ден е регистрирано нападение над офис на ГЕРБ в Сандански. С камъни са счупени два от прозорците на фасадата. Единият камък е паднал точно върху стола, на който стои човек от администрацията, което може да се приеме и като персонална заплаха към хората, които работят в помещението, уточняват от ГЕРБ. За инцидента е подаден сигнал до МВР.

Разпрелението по апелативни райони изглежда така: София - 15 досъдебни производства (ДП), Пловдив -  8; Варна - 2;  Бургас - 1; Велико Търново - 7 ДП-та.

По данни на прокуратурата,

като обвиняеми са привлечени 11 души,

трима от които са оставени в предварителния арест с постоянни мерки за неотклонение "Задържане под стража“.  

В изборния ден са образувани и две бързи производства - срещу лица, които са опитали да гласуват с неистински документи за самоличност и с фалшиви удостоверения. Срещу застъпник на една политическа партия също е образувано досъдебно производство - за хулиганство.

По данни на Националното междуведомствено звено по предотвратяване извършването на престъпления против политическите права на гражданите във връзка с насрочените избори, в което участват прокуратурата, МВР и ДАНС, до 2 април са били получени общо

245 сигнала за нарушения на изборното законодателство.

В тях се съдържат данни за предлагане на имотни облаги (с цел гласуване за определен кандидат или политическа сила), за повреждане на партийно имущество и агитационни материали, за отправяне на заплахи и  за хулигански прояви. Образувани са общо 24 досъдебни производства, извършени са множество разпити на свидетели и обиски, при които са иззети ръкописни списъци с имена на гласоподаватели, предизборни материали и големи парични суми.

"Търговец" на гласове е бил установен тази неделя от органите на МВР и прокуратурата. Оказало се, че властите в Индонезия са го обявили за международно издирване чрез Интерпол с

червена бюлетина за пране на пари

и източване на банкови сметки чрез дебитни и кредитни карти менте. По случая е образувано досъдебно производство, в хода на което са извършени обиски на адреси и претърсвания на автомобили, както и изземане на агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. В престъпната схема са участвали още четирима души.

По време на изборите нaд 20 000 cлужитeли нa МВР ще охраняват 7026 мecтa c 11 983 ceкции. Според зaмecтник-дирeктoрът нa Главна дирекция "Нaциoнaлнa пoлиция" cтaрши кoмиcaр Тoдoр Грeбeнaрoв, подадени са искания и за охрана на 88 ceкции в СОVID бoлниците плюс 185 пoдвижни СОVID ceкции.

"Изгрaдeнa e дeнoнoщнa тeлeфoннa линия и имeйл, нa кoйтo вcички грaждaни мoгaт дa пoдaвaт cигнaли, cвързaни c нaрушeния нa избoрния прoцec. Oтдeлнo cигнaли ще се приемат ив  рaйoннете упрaвлeния, и нa тeлeфoн 112", уточни Тодор Гребенаров. 

Статистиката сочи, че през периода 2016-2020 г. са образувани близо 900 досъдебни "изборни" производства, като 220 от тях са били за купуване на гласове.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във