Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата: Няма списък с 38 политици и магистрати със сметки в чужбина

Изявлението е по повод на твърдението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата още от времето на Цацаров не казва какво е направила с информацията от проверката на хората от властта.

Прокуратурата опроверга информацията за списък с 38 лица, притежавали сметки в чужбина. Тя обяви, че преди повече от две години тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

В отговор на писмото са постъпили две справки с информация, голяма част от която е описана от ДАНС като "непотвърдена". В нея няма данни за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

Изявлението е по повод на твърдението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата още от времето на Цацаров не казва какво е направила с информацията от проверката на хората от властта, за които е било установено, че имат сметки и имоти в чужбина, които не са декларирали по надлежния ред в България. С интервю за "ЕвроДикоф" в края на юни Рашков обяви, че "по времето, когато прокуратурата е била ръководена от Сотир Цацаров, е разполагала с данни за 77-78 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях". Става дума за магистрати - съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт. 

Прокуратурата уточнява, че посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура. Установено е, че по отношение на 11 лица - представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам.-министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам.кметове/ и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във