Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата няма да разследва Татяна Дончева за "500K"

Специализираната прокуратура е приключила проверката на скандала, станал известен като "500К", с отказ за образуване на досъдебно производство. Това обяви ръководителят спецобвинението на Валентина Маджарова. Бившият депутат и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева няма да бъде разследвана за корупционно престъпление.

В началото на септември 2021 година зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини народния представител от "Изправи се БГ! Ние идваме" Татяна Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. След което Радостин Василев от ИТН разказа, че на среща в кантората му по време на преговорите за сформиране на кабинет Дончева му е написала на лист "500К" и имена на негови съпартийци, което той е разбрал като сума, която би могъл да получи, ако част от групата на ИТН се отцепи и участва в мнозинство, което да подкрепи правителство. По думите му първоначално Дончева го поканила на среща в нейния офис, но той отказал и тя е дошла в неговата кантора. Това е станало на 12 август. 

Лидерът на Движение 21" тогава категорично отрече да е отправяла подобно предложение и на свой ред обвини партията на Слави Трифонов, че се опитва да спаси статуквото в съдебната система. Валентина Маджарова обясни днес, че данни за престъпление има, но те са недостатъчни, тъй като за подкуп за необходими доста предпоставки, а проверката е показала, че данните са "рехави за такъв извод".

Facebook logo
Бъдете с нас и във