Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата нареди на Боил Банов да провери съкровищата на Божков

Върховната административна прокуратура нареди проверка за идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“. 

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, се казва в съобщението на държавното обвинение. 

От него става ясно, че изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата Боил Банов. Тя трябва да приключи до два месеца.

Според фондацията, която стопанисва античната колекция на Васил Божков, всеки един от предметите в колекцията е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи.

Позицията й е, че предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени вещи.

От "Тракия" подчертават, че всяко транспортиране и манипулиране на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване. За транспортирането на всеки един предмет от наброяващата над 3000 археологически къса колекция, е нужен паспорт, специална опаковка с уникално легло според формата на конкретния предмет. Опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да бъде изнесен. Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите.

Друг проблем се явява застраховката на антиките. "В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей "Васил Божков", неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи", казват от "Тракия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във