Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата на ЕС се заема с договорите за респиратори и маски

Европейската прокуратура се заема с договорите за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, съобщават от здравното министерство. Българската прокуратура е уведомила ведомството, че е изпратила материалите по компетентност на Европейската прокуратура.

От здравното министерство припомнят, че са сезирали държавното обвинение за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори.

Министерството на здравеопазването подаде сигнала заради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите, допълват от ведомството.

Договорите били без клаузи за неустойки, липсвала и информация откъде са идвали офертите. Нямало никакви данни да са поставени дори минимални изисквания за тези респиратори, както и за личните предпазни средства.

А дихателните апарати, купени миналата пролет, са били на по-високи цени от тези в други държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във