Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата към ЕП: Работим добре, но сме подложени на огромна критика

През последните две години работата на прокуратурата в борбата с престъпността и в налагането на върховенството на закона са безпрецедентни по своята същност от 1989 г. насам. Това заявява държавното обвинение в отговор на въпроси от евродепутати във връзка с борбата с корупцията в България.

На въпроса за политическа принадлежност на разследвани и съдени висши държавни служители, от офиса на главния прокурор Иван Гешев отговарят, че за първи път от началото на демокрацията са повдигнати обвинения и съдът е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража" на действащи министър и заместник-министър от настоящото правителство на страната, а именно министърът на околната среда и водите Нено Димов (който е от квотата на партия ВМРО  - част от управляващата коалиция) и Красимир Живков - зам. - министър на околната среда и водите, от квотата на ГЕРБ.

Държавното обвинение обяснява, че били повдигнати обвинения на "едни от най-богатите български граждани, чието имущество е било придобито по престъпен начин и за които от дълго време съществува мнение в публичното пространство, че са недосегаеми от гледна точка на българското правосъдие" – Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и укриващия се в Република Сърбия банкер Цветан Василев. От тях с внесен обвинителен акт в съдебна фаза се намират наказателните производства, водени срещу Цветан Василев, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи и Миню Стайков. „Вследствие действията на Прокуратурата в тази насока до края на 2019 г. беше запорирано имущество и активи в размер над 3 млрд. лв. (равняващо се приблизително на над 1.5 млрд. евро)“, подчертават от прокуратурата.

От кабинета на Гешев се оплакват в писмото си, че в свои изявления редица политици атакуват работата на прокуратурата. Като пример е дадено изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е определил като "показно убийство“ преследването на Нено Димов.

"В подобен смисъл беше направено изявление от г-жа Корнелия Нинова - председател на Българската социалистическа партия, чиято парламентарна група е втората по големина в Народното събрание и в същото време е най-голямата опозиционна партия. По отношение на упражняването на конституционно установени правомощия главният прокурор да сезира Конституционния съд във връзка с тълкуването на разпоредбите на настоящата Конституция,  с цел изясняване на въпроси, свързани с имунитета на президента, тя нарече тези действия „опит за сплашване на държавния глава", заявяват от прокуратурата.

Цитира се и като критика от страна на премиера Бойко Борисов негово изказване, че разпитът му по делото в Специализирания съд срещу бизнесмена Пламен Бобоков, се прави публично достояние, "за да се угоди на президента Радев". 

Подчертава се и как президентът критикува прокуратурата и как на 09.07.2020 г. това прераснало в политически протест с негово участие. А държаният глава нарекъл обвинението "мафия".

Като друг пример за опит за упражняване на политическо влияние върху "независимостта на съдебната власт са многобройните политически изявления срещу на прокуратурата на Христо Иванов (председател на непредставената в българския парламент политическа партия "Да, България!" и бивш министър на правосъдието в предишния кабинет на г-н Бойко Борисов). В изявленията си през последните месеци г-н Иванов направи недопустими призиви за "освобождаване и преизбиране на прокурори" (което може да бъде описано като a искане за лустрация)", се обяснява в писмото към евродепутатите.

На въпроса работи ли българският главен прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов, отговорът е, че проверката по случая не е приключила, като в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените ревизии на физически и юридически лица, както и поисканата информация от компетентните власти в Кралство Испания. А въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период от време, към настоящия момент съдебните власти в Испания все още не са се свързали с българските правоохранителни органи. От писмото става ясно, че премиерът е бил на разпит в прокуратурата заради публикации, че е свързан с покупка на луксозна къща в Барселона. 

Отговорите са в рамките на 26 страници, като пространно се обяснява какви са правомощията на прокуратурата.

За някои от 29-те въпроса, изпратени от Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права в Европейския парламент, която е част от Комисията за правосъдие и вътрешен ред (LIBE), е обяснено, че те не са от компетенцията на обвинението, а засягат законодателната и изпълнителната власт. На тези въпроси има прикачени отговори в отделни текстови файлове, но те не са подписани.

В сайта на държавното обвинение няма копие от документа с отговорите на прокуратурата, нито по-подробна информация за становището.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във