Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата констатира нарушения при строежа на Алепу и достъпа до плажа в парк "Росенец"

Плаж Алепу

Проверки под ръководството на Върховната административна прокуратура констатираха множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието. Установено е и незаконосъобразно ограничаване на достъпа до плажната ивица. 

На 20 и 21 юли 2020 г. под ръководството на заместника на главния прокурор при Върховна административна прокуратура и в присъствието на наблюдаващ прокурор от ВАП, органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас са извършили проверки по установяване законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието. Проверките на компетентните органи са констатирали редица нарушения, в това число и незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица.

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността Алепу – Созопол е констатирала изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП е ангажирала незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на Закона за устройство на територията.

Строежът на Алепу предизвика множество протести и недоволства, тъй като първоначалната информация беше, че там се строи брегоукрепително съоръжение. Впоследствие се оказа, че се изгражда ваканционен комплекс.

Проверка в местността Аркутино е установила, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

В местността Буджака се е установило наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността Буджака са образувани отделни прокурорски преписки.

В парк "Росенец" се е установило, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. Именно около тази ограда имаше напрежение при опита на граждани да стигнат до плажа край така наречените летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Също така в регионалното министерство липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

При проверка на комплекс "Венид Еко вилидж" в Свети Влас е констатирано, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед на това, че е липсвала изрична заповед, кметът на община Несебър е издал такава на 21 юли 2020 г., с която всички строителни дейности са прекратени до произнасянето на Административен съд – Бургас за разрешенията за строеж в гористата местност. На органите на РДНСК – Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във