Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата изрови 210 тона опасни отпадъци край Червен бряг

Приключиха действията по разследването на открития загробен опасен отпадък в землището на с. Рупци, общ. Червен бряг. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Установено е, че в землището на селото в силажни ями са били загробени 210 тона опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране.

Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на с. Рупци.

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми братя Бобокови и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, както и други длъжностни лица от различни търговски дружества.

През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг.

Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в град Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във