Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата издирва Боян Расате, за да му повдигне обвинение

Софийската градска прокуратура предприе действия за призоваването на Боян Станков - Расате, кандидат за президент, за предявяване на постановление за привличането му като обвиняем.

Днес, 02.11.2021 г., следовател от Следствения отдел при Софийската градска прокуратура предприе действия за призоваването на Боян Станков - Расате, кандидат за президент, с цел явяването му пред разследващия орган за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, съобщават от държавното обвинение.

По искане на главния прокурор на Република България Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение за привличане на Боян Станков - Расате към наказателна отговорност. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс призоваването се извършва на посочените по делото адреси в страната, като призовката се връчва не по-късно от 3 дни преди датата за предявяване на обвинението.

Боян Расате не е открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси. Софийската градска прокуратура ще предприеме всички необходими действия съгласно правомощията си по закон с цел извършване на действия по разследването с участие на обвиняемия.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Боян Расате в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо обвиняемия.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо него. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. "Княз Ал. Дондуков" в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Припомняме, че вчера Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Расате по искане на главния прокурор Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във