Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата иска заличаване на "Възраждане", лидерът на партията търси Гешев, за да му връчи оставката

Костадин Костадинов

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и негови поддръжници протестират в Съдебната палата пред кабинета на главния прокурор Иван Гешев. Протестът е заради инициираната пред Софийския градския съд процедура, с която Софийската градска прокуратура иска заличаване на регистрацията на политическата формация и нейното разпускане. Причината са открити нарушения и списъци с "мъртви души" още при учредяването на партията.

Проверка е показала, че 86 души, записани като учредители, са били извън територията на страната при провеждане на учредителното събрание.

Също от общо 580 лица, чиито имена фигурират в учредителната декларация на "Възраждане", 108 са заявили, че подписите не са техни, а 87 души - че не са подписвали декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии.

Държавното обвинение казва и че двама души, които са подали декларации с подписи като участници в Учредително събрание, са се оказали мъртви. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през юни 2014 година, а събранието е проведено на 2 август, 2014 година.

От "Възраждане" търсят главният прокурор в Съдебната палата, за да му връчат оставката. Това стана ясно от видео, публикувано от на лидера на политическата формация Костадин Костадинов.

На ул. "Витоша" 2 са се събрали граждани и симпатизанти на партията. Те искат да връчат оставката на главния прокурор за подпис, да му връчат заповедта за граждански арест и да подадат сигнал за нарушенията, които е извършил.

От партията обявяват, че няма да си тръгнат и в момента се намират пред кабинета на обвинител номер едно. Костадинов позвъни няколко пъти на звънеца пред кабинета на Гешев, но никой не му отвори. След това и сигналът на звънеца беше спрян. Заедно с лидера на партията в Съдебната палата са и още десетки граждани с плакати "Оставка". 

Малко по-късно пред кабинета на главния прокурор се появиха охрана и полиция. Недоволстващите заявяват, че искат просто да поговорят с Гешев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във