Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата иска информация за бързите тестове за коронавируса

Върховна административна прокуратурата иска информация за това как се контролира предлагането на т.нар. бързи тестове за диагностициране на коронавирус инефкция. Питането е адресирано до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и е във връзка с дейността на Изпълнителната агенция по лекарствата, в чийто правомощия е именно контролът при използването на тези медицински изделия.

Според законодателството право да предлагат такива изделия имат регистрирани юридически лица. Изпълнителната агенция по лекарствата следва да извърши проверка регистрирани ли са съответните медицински лаборатории и/или здравни заведения, които предлагат бързите тестове, както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт.

Действията на прокуратурата са по повод зачестилото предлагане на такива тестове и са изпълнение на ангажиментите й по спазване на законността и защита на обществения интерес, аргументират се от държавното обвинение. Целта е да не се допускат възможни злоупотреби, включително и при продажбата на фалшиви тестове за COVID-19.

От днес започна прилагането на въпросните тестове. Ще бъдат тествани около 200-300 души на ден и в рамките на 4-5 дни ще бъде приключено вземането на пробите, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от екипа на консултативния Медицински съвет към правителството. Първите хиляда ще бъдат полицаи. Причината да не са включени лекарите и фармацевтите е това, че при тях има голямо струпване на хора, имунитетът при тези групи би бил доста различен и няма да е репрезентативен на средностатистическия имунитет, допълни уточни той.

Ако се получат високи резултати на популационен имунитет, това ще определи дали да се ползват повече и в по-широки кръгове тестовете, подчерта пулмологът.

Припомняме, че Националният оперативен щаб първоначално не одобряваше идеята за масов скрининг на населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във