Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата иска информация от САЩ за санкциите по "Магнитски"

Прокуратурата е изпратила писма до Вашингтон с искане да получи информацията, на която се базират санкциите срещу българи и техните фирми по закона "Магнитски". 

От държавното обвинение казват, че тази информация им е необходима заради започналите проверки срещу Васил Божков, Илко Желязков и Делян Пеевски. 

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше поводът за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", посочват от Върховната касационна прокуратура. 

Досега бе известно, че обвинението е образувало шест преписки срещу санкционирани по закона, т.е. прокуратурата пакетира Пеевски, Божков и Желязков с Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавна агенция за българите в чужбина, както и с бившия заместник-министър Александър Манолев.

В предишна своя позиция от прокуратурата уточниха, че по отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност. Останалите незасегнати обаче са Делян Пеевски и Илко Желязков. Впоследствие говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че за Делян Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки и те тепърва ще бъдат анализирани.

Паралелно водещите фигури от санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" - Делян Пеевски и Васил Божков, оспорват в съда продължението на санкционния режим, въведено от българското правителство. Във Върховния административен съд вече са подадени жалби срещу т.нар. "черен списък" на българското Министерство на финансите от фирмата "Интръст", която е собственост на Пеевски, както и партията "Българско лято", чийто лидер е Божков. Съобщава се, че по жалбата на "Интръст" още не е образувано дело.

Още преди седмица стана ясно, че партията на Васил Божков "Българско лято" е внесла жалба във ВАС срещу самото решение на правителството да направи "черни списъци" с фирмите на българските граждани, спрямо които САЩ наложиха санкции за "сериозна корупция" по силата на глобалния закон "Магнитски".

Facebook logo
Бъдете с нас и във