Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата иска имунитета на кандидат-депутата с канабиса

Софийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор да внесе искане в Централната избирателна комисия за сваляне на имунитета на пореден участник в предизборната кампания. 

Искането е за кандидат -депутата  в сливенския избирателен район Валентин Велев, който беше задържан, докато обработва поле с марихуана в природен парк „Сините камъни”. 

Той вече подаде заявление за заличаване от листата и за напускане на партията и обясни пред журналисти,че отглеждал марихуаната с медицински цели.

Районната избирателна комисия в Сливен заличи от листите името на кандидатът за депутат Валентин Велев, съобщи вчера говорителят на комисията Минко Стефанов.

Заличаването стана по негова лична молба и на коалицията, която го беше издигнала, след като той бе арестуван миналата седмица за отглеждане на канабис.

Минко Стефанов обяви решението на Районната избирателна комисия, след като заседава извънредно по казуса.  

"Кандидатът за депутат е заличен. От тук нататък той няма имунитет като кандидат и могат да продължат следствените действия, които са организирани срещу него", обяви той.  

За решението си  Районната избирателна комисия е уведомила ЦИК, която трябва да предприеме последващи действия за корекции в електронната бюлетина.  

"От тук ще последват действия за корекция във вече подготвените софтуерни данни в бюлетината и ние ще извършим съответните действия за зачертаването му от таблото, което се поставя пред секционните избирателни комисии", каза още Стефанов.  

Заличеният кандидат-депутат може да обжалва решението на РИК в тридневен срок.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във