Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата и СДВР претърсват два кабинета на "Дондуков" 2, свързани с Пламен Узунов

Два кабинета в сградата на Президентството, свързани със съветник и със секретар на президента, се претърсват в момента. Това обяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово във връзка с нахлуването на СДВР и прокурори в сградата на Президентството по-рано днес.

"Това е по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние", обясни Гешев, визирайки президентския съветник Пламен Узунов, чиято кореспонденция с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков държавното обвинение огласяваше в продължение на дни. Обвинител номер едно допълни, че тези действия са предприети след разрешения от два съда. 

Главният прокурор съобщи и че съветник на държавния глава Румен Радев предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита с класифицирана информация. "Трябва да се провери какво още има в касата, в която се твърди, че са намерени. Не знам за какво престъпление ще съберат доказателства и дали ще съберат доказателства", поясни той.

"Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички." Така Гешев коментира случая от вторник, когато бившият правосъден министър Христо Иванов дебаркира с лодка на плаж Росенец, край т. нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Впоследствие Иванов бе изгонен от въоръжени охранители. По-късно президентът Румен Радев пък потвърди, че охранителите са били от НСО.

"Опитът на един неуспял политик да щурмува "зимния дворец", не беше успешен", каза още главният прокурор и добави - "Поведението на служителите, ако са от НСО, е проблем на други институции. Ние не коментираме поведението на други институции."

Гешев коментира и случая с незаконно заровените отпадъци край Червен бряг.

"Поздравявам колегите, които работят неуморно там. Очакват се доста по-големи количества от тези 120 тона, които вече са извадени. Спестяват разходи като го закопават, където те сами си преценят, защото, ако този боклук бъде пратен в Германия, това ще струва доста пари. Дано се окаже, че не е вярно, че боклукът е близо до водоизточник. Това е безобразие. Това не може да се случи никъде в Европейския съюз, може би е възможно в Либерия", каза той.

"Ако са почтени бизнесмени, дайте ние да спрем да работим и те да си закопават отпадъците, където си искат. Така те ще са почтени, а ние ще сме болни. Законите в България са и за богатите, и за бедните. Това, че си богат не е престъпление, но трябва да си плащаш данъците и да спазваш законите”, подчерта главният прокурор.

Днес в 9 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата. Това съобщение до медиите разпространиха от прессекретариата на държавния глава във връзка с акцията.Междувременно ДАНС съобщи, че от днес оставя без достъп до класифицирана информация двама съветници на държавния глава.

Междувременно ДАНС съобщи, че от днес оставя без достъп до класифицирана информация двама съветници на държавния глава.

"Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция "Национална сигурност", са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето И.М. (най-вероятно това е секретарят на президента по военните въпроси Илия Милушев - бел. ред.) и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето П.У. (вероятно Пламен Узунов). Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България", се казва в съобщение на агенцията.

От ДАНС уточняват, че за двамата са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във