Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата е превърната в политическо оръжие, заяви Рашков

Вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков все още не е решил дали ще подава сигнал в прокуратурата срещу експремиера Бойко Борисов.

"Чудя се дали има смисъл при сегашната прокуратура да се подават сигнали, след като прокуратурата не без участието на главния прокурор е превърната в политическо оръжие. Няма ли да е по-смислено медиите да упражнят ролята си на обвинителна власт, като ви запозная с нещата, които идват при мен", посочи Рашков пред БНР.

Силовият вицепремиер изрази недоумение защо сигналите са при него, а хората не се доверяват на прокуратурата. "Защо при вътрешния министър? Той не може да образува досъдебно производство. Защо не са в прокуратурата? Това ме впечатлява много", добави МВР шефът.

По думите му бившият премиер Борисов няма защо да се опасява, че ще бъде арестуван. Рашков напомни, че Борисов се е отказал от депутатски имунитет след изборите през април, което е прозвучало добре, но лидерът на ГЕРБ нямал нужда от него, защото имал "абсолютен имунитет".

"Борисов има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор. Ако не е така, бих припомнил защо Гешев не нахлу в резиденцията на Борисов, както нахлу в президентството, с 30-40 човека. Трябваше да се изясни тези пачки и кюлчета какво правят в резиденцията и как са придобити. Вместо да се изясни този въпрос чрез претърсване, което не е необходимо да е толкова шумно, както това в президентството, прокурорите в момента мълчат", коментира Бойко Рашков.

Той подчерта, че продължава да твърди, че главният прокурор е на Бойко Борисов, защото се обръщал към него с думата "шефе".

Според Рашков службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.

"Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“, акцентира Бойко Рашков, който бе и шеф на службата за контрол на СРС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във