Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата: Днес ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с политици и журналисти

Днес Специализираната прокуратура ще публикува в съобщение доказателства за връзка на представители на организираната престъпност с политици и журналисти. Това съобщи по време на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите ѝ днес прокуратурата е подложена на безпрецедентен и то не само политически натиск, а тази кампания се финансира с "откраднати от хората стотици милиони, дори милиарди". Но разкритията на държавното обвинения ще позволят в следващите часове българската общественост да разбере за опити на обвиняеми за тежки престъпления лица да избегнат търсене на наказателна отговорност.

"Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти и политици", каза още Милева и добави, че обществото има право да знае как Васил Божков и Цветан Василев си партнират "честни" с журналисти и политици.

"Наясно бяхме още преди месеци с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите и дори техните семейства. Както каза главният прокурор тогава – знаехме срещу кого се изправяме", подчерта говорителят на Иван Гешев.

Милева съобщи, че ще бъде публикувано съобщение на спецпрокуратурата за образувано разследване от глава 1 от Наказателния кодекс. Налице са доказателства как използвайки справедливите искания на протестиращите, обвиняеми използват протестите, за попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред българския съд.

"Няма да се откажем и да оставим да бъдем сплашени - ще свършим своята работа като разследваме действащи управляващи, администрацията на президента, както и членове на Министерския съвет", гласи още позицията на държавното обвинение.

От прокуратурата очакват отговор от президента Румен Радев за това как концепцията му за рекет от страна на държавното обвинение кореспондира с доказателствата за връзки с представители на организираната престъпност за случващото се в последните дни.

"Изборът, пред който е поставено цялото българско общество, в това число и прокуратурата, е или да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона, или да се подадем на натиск и да продължим грабежът да продължи", изтъкна Милева.

"Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!", написа по-рано днес главният прокурор Иван Гешев в Туитър.

Позицията му се явява отговор на декларация на посолството на САЩ в България, с която Вашингтон подкрепи протестите си с искане за оставката на премиера Борисов и на самия Гешев. 

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", заявиха от американското посолство. 

В публикацията си обаче Гешев благодари на "партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във