Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата дава Николай Малинов на съд за шпионаж

Николай Малинов в Москва, където руският президент Владимир Путин го награди с орден

Специализираната прокуратура съобщи, че е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт за шпионаж срещу Николай Малинов, председател на движение "Русофили". Съобщава се, че обвинението е срещу "лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна". 

В хода на разследването били проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени са две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

Шпионският скандал с Николай Малинов е от септември 2019. г Разследващите съобщиха, че са открили негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да променена от прозападна на проруска. Имало и конкретни стъпки как да стане това. 

Малко след като бе арестуван и пуснат под гаранция, Малинов бе в Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

През 2020 г. председателят на "Русофили" основа политическата партия "Възраждане за отечеството", която той определя като русофилска.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във