Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратура пита Кацаров има ли правила за прием на деца в болниците

Заради многото заразени с коронавируса деца до 19 години, от Върховната административна прокуратура поискаха от здравния министър в кратък срок да предостави информация - има ли разписани правила за прием на деца в болниците и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детските колективи.

ВАП предлага също така на министър Стойчо Кацаров да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите.

От държавното обвинение питат здравния министър и дали има издадена заповед за контрол на ваксинационния процес, известни ли са му случаи на „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация, има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат и как се контролират лабораториите, които правят тестове за коронавирус.

Служебният здравен министър следва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници. Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във