Банкеръ Daily

Общество и политика

Производството на батерии създава големи екологични проблеми

Ако се вярва на пророците на технологии, най-добрата надежда за решаване на климатичната криза е в по-ефективните батерии. Но надпреварата в производството на материали за съхранение на енергия създава множество други екологични проблеми. С тях се сблъскват държави, които произвеждат кобалт, като Демократична република Конго, Замбия и Куба.

Кобалът се използва в сплави, полупроводници и емайлово покритие за стомана. Под формата на кобалтов сулфат той е особено важен при литиевите батерии. Тези литиево-йонни батерии са все по-търсени за електрическите автомобилите, лаптопите и мобилните телефони, което означава, че кобалтът сега е обект на геостратегическо съперничество между най-големите икономики в света. Но големите дози кобалт водят до сериозни здравословни проблеми.

Белодробната болест и сърдечната недостатъчност са свързани с високите нива на този елемент, докато мините, които го произвеждат, са виновни за опустошените пейзажи, замърсяването на водата и загубата на почвеното плодородие. Както при всеки химикал, рисковете зависят от количеството и продължителността на излагане. Кобалтът е метал, който се среща естествено в скалите, водата, растенията и животните. При ниски нива е полезен за човешкото здраве и е компонент на витамин В12. Но опасностите от високите дози са все по-очевидни.

Те са открити за първи път през 60-те години на миналия век, когато канадска пивоварна започва да добавя кобалт в бирата, за да осигури постоянно пенеста глава. Вълната от инфаркти сред тежките пиячи тогава е била свързана с добавката на кобалт. Съвсем наскоро германските лекари поставиха под въпрос дали хирургичните импланти, съдържащи кобалт, също могат да предизвикат реакции на свръхчувствителност.

Проучване тази година отбеляза, че глобалното производство на кобалт се е увеличило над седем пъти между 2008 г. и 2015 г. с все по-видно влияние. "Нивата на кобалт надвишават праговете на околната среда и доведоха до нарушения в правилното функциониране на живите организми", заключава документът. Сред най-засегнатите са работниците в лошо регулирани мини, казва друго проучване.

Тревожни нива на кобалта са достигнати в Конго, където се произвежда повече от 60% от световния кобалт. Опасения има и в други страни, където минералът често се добива успоредно с никел, мед или сребро. В Австралия, която е вторият най-голям производител в света, властите издадоха на мината в Пилбара предупреждение за опазване на околната среда, след като качеството на водата се влоши значително. В Куба, третата страна с най-големи запаси на кобалт в света, сателитен анализ на рудник на никел и кобалт в провинцията показва, че от живот са лишени 570 хектара декара, а замърсяванията са обхванали 8 км от бреговата ивица и 10 км от река Кабаняс.

В Замбия проучванията на почвата и плодовете, отглеждани в близост до медни и кобалтови мини, разкриват, че съдържанието на метали е над безопасната норма. Подобна е историята с комплекс за добив на никел и кобалт в Мадагаскар - най-големия проект за чуждестранни инвестиции на стойност 8 милиарда долара. В Китай проверки от Министерството на екологията и околната среда през юни 2018 г. временно спряха производството в глобалния център за рафиниране на кобалт. Преди две години Филипините също затвориха 17 мини, които произвеждат кобалт. 

Въпреки тези екологични проблеми производството на кобалт се разглежда като ключа към сближаването със САЩ, които се нуждаят от минерала за своята индустрия на електрически автомобили и искат да ударят китайското господство в доставките на елемента.

През 2017 г. световните производители на батерии използват 41 000 тона кобалт (една трета от общото производство). До 2025 г. се очаква потреблението да нарасне до 117 000 тона. С увеличението на производството ще се увеличи опасността от излагане на високи дози. За да се предотврати това, са необходими повече проучвания и по-добри предпазни мерки - особено в Конго и други страни, където хората и местообитанията са най-застрашени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във