Банкеръ Daily

Общество и политика

Производителят на Ф-16 предлага сътрудничество с БАН и "Авионамс"

Сътрудничество с БАН и с военния завод „Авионамс“ предлага фирмата-производител на изтребителите Ф-16. Многомилиардната сделка беше одобрена от парламента преди две седмици. 

Ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България, стана ясно от думите на Джим Робинсън от компанията-производител "Локхийд Мартин", съобщи БНР. Това ще включва електрическите компоненти, авиониката и въоръжението. И това може да се прави във военния завод „Авионамс“. 

Работа с българската индустрия и БАН пък ще има за развитие на дронове. 

С Военновъздушното училище ще се работи за тренировката на военните пилоти. Очаква се това да включва не само оборудването, но и по учебните програми, разработването на нови симулатори. До момента от "Локхийд Мартин" не посочват повече за индустриалното сътрудничество. 

Заместник-ръководителят на посолството на САЩ, Джъстин Фридман, очаква парите по сделката да са скоро по сметката на Федералния резерв. „Ако вчера не са били, очаквам да са там скоро“, отбеляза той. 

България се съгласи да плати близо 2,2 милиарда лева накуп за 8 изтребителя. По-малко от месец остава, преди да изтече валидността на американското предложение по сделката. 

Първите два самолета би трябвало да дойдат в средата на 2023-та година. Цената за следващата поръчка на изтребители Ф-16 ще е по-ниска, защото и пилотите вече ще са обучени, обясниха от "Локхийд Мартин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във