Банкеръ Daily

Румен Радев

Прогресивният дух на Русе превърна града в европейската врата на България

S 250 17cf1a76 3759 4d20 82be 4128764b3e4b
S 250 140e812a f77b 4a33 9434 a47220e0a1e4
S 250 710982f5 4dd8 435c 9096 f39f902d5d5c
S 250 bd1a0696 a9ca 4a8c b074 beecaea72a54

Освобождението на Русе, настъпило на 20 февруари преди 142 години, отключи самочувствието, прогресивния дух и стремежа на русенци към новото. С годините градът преживя икономически и културен подем и се превърна в европейската врата на България. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието на жителите и гостите на Русе, които днес тържествено отбелязват 142 години от освобождаването на града от Османско владичество. 

Държавният глава отбеляза, че русенци с основание се гордеят с приноса на предците си за освобождението на България, защото много преди освободителните руски войски да влязат в града, хората вече са били „свободни в своите мисли и действия, в мечтите си за бъдещата силна, свободна и достойна България“. „Затова днес заедно честваме русенските възрожденци и революционери които се вляха в редиците на Българското опълчение“, посочи Радев.

Президентът изрази увереност, че Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център на страната, принос за което може да има и пълноценното използване на възможностите на Дунавската стратегия. „Трябва да работим за развитие на транспортните и културни връзки между страните по поречието на Дунав и за тяхното икономическо и социално сближаване“, каза още той. Президентът се ангажира тази тема да продължи да бъде приоритет в работата му. „Винаги когато говоря с държавните и правителствени ръководители, аз настоявам Дунавската стратегия да се развива, защото тя е важна не само за Русе, а и за България и за самия ЕС“, допълни държавният глава.

По-късно Радев беше посрещнат в Средното училище „Йордан Йовков“, където заедно с ученици от трети и пети клас участва в тържествен открит урок, посветен на освобождението на града. Учебният час е от предмета „Русезнание“ и учениците отговориха на редица въпроси, свързани с историята на града, ролята му в периода на Българското възраждане, национално-освободителните борби и приноса му в развитието на българската култура, наука и просвещение. „Свободата е възможността да имаш избор, но и да осъзнаваш отговорността, която носиш с него и за себе си, и своето бъдеще, и за обществото“, заяви президентът в отговор на въпрос на ученик какво означава свободата за самия него. Държавният глава добави, че с урока по опознаване на родния град се правят и първите стъпки за опознаване на родината и изграждане на децата и младежите като достойни български граждани.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул на площад „Свобода“ по случай 142-годишнината от Освобождението на Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във