Банкеръ Daily

След нова среща ГЕРБ - Реформаторски блок:

Прогнозите за съставяне на правителство са изключително песимистични

Ако до понеделник нямаме окончателен вариант и съгласие, за съжаление, прогнозите за създаване на правителство са изключително песимистични. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев след проведената нова среща с Реформаторският блок в парламента.

Той постави срок на Реформаторския блок срок до понеделник да бъде намерена политическата формула за следващия кабинет. 

Томислав Дончев изброи пред журналисти етапите, през които да преминат разговорите с партньорите им: след намирането на политическата формула, трябва да се определят механизмите за вземане на решение и най-накрая - персоналния състав на правителството. 

"В момента сме още на първия етап - без да се намери консенсус, няма как да има резултат. за да съществува правителство, трябва да има ясна цел и програма", каза Дончев.

"Не можем да представим резултат, защото такъв не сме постигнали”, заяви от своя страна Меглена Кунева. Тя подчерта, че нищо не е отхвърлено като вариант. И допълни, че докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.  

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов, който по средата на преговорите се включи вместо лидера на партията Радан Кънев, заяви, че има обща нагласа за излизане от кризата, но трябва да се установи стабилна политическа рамка.

Според Румяна Бъчварова, която също е част от преговорния екип на ГЕРБ, няма натиск за сформиране на кабинет на малцинството, както беше изтълкувано изявлението на Жозеф Дол. Тя заяви, че най-краен компромисен вариант е ГЕРБ сама да предложи правителство, без да има сключено споразумение или подписана съвместна програма с друга партия.

И от Реформаторите, и от ГЕРБ отказаха да коментират указанията на председателя на ЕНП Жозеф Дол, който по-рано днес заяви, че трябва да се състави дясноцентристко правителство с премиер Бойко Борисов, което да работи по програма, отговаряща на ценностите на ЕНП, и изключи участието на Патриотичния фронт в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във