Банкеръ Daily

Общество и политика

Прогнозите за 7,2% спад на икономиката изглежда ще се потвърдят, смята Даниела Бобева

„Българската икономика започна да натрупва сериозни проблеми много преди пандемията. Да прехвърляме на кризата със заразата проблемите на икономиката е най-малкото некоректно“. Това каза пред БНР професор Даниела Бобева - икономист, финансист и бивш вицепремиер.

„През последните седмици излязоха 4 много важни доклада на ЕК и ЕЦБ, с данни за 2019 година, които показаха, че българската икономика се развива в много неблагоприятна посока. По най-важния показател – БВП на човек от населението - ние катастрофално изоставане. И това е преди пандемията“, обясни тя.

През 2007-а година сме били на предпоследно място в Европа, но от 10 години сме на последното, а дистанцията със средното за Европа се отдалечава. „От предпоследната - Хърватска сме на 10% изоставане, а от Румъния - на 19%. Излезе и докладът на ЕК за устойчивото развитие. Падаме по много показатели. Но най-важни са докладите за конвергенция, където ни се казва, че България се представя най-зле по показателите за бизнес среда“, посочи още Бобева.

Диагнозата на ЕК е и причина за протестите у нас, категорична е тя: „Диагнозата е на Европейската комисия, която казва:  „Бавната скорост на подобряване и липсата на съществени реформи сринаха България от 50-о място на 61-во по показателя за бизнес средата. Основните проблеми са свързани с институционалната рамка, включително борбата срещу корупцията, функционирането на съдебната система, необходимостта от намаляване на административна тежест и необходимостта на качествени публични услуги“, обясни проф. Бобева.

"Ако в продължение на едно десетилетие управляваш една страна и не си намерил начин да изкорениш, а напротив, поне според показателите - корупционни и други - на надеждни международни институции, се влошава, това означава, че просто не можеш да го направиш. Ето защо се търси вариант, при който някой ще може да го направи“, допълни експертът.  

Според Бобева повечето проблеми могат да бъдат разрешени с повече политическа воля. В момента обаче „вървим към връщане на стари модели, които за България се оказаха тотално неефективни“. В момента ситуацията с българската икономика е „доста стряскаща“, каза още тя.

„Прогнозата на ЕК, че тази година ще имаме 7,2% спад на икономиката изглежда ще се потвърдят. Лично аз не вярвах, че това ще се случи, но се потвърждава! Разчитахме през последните години на растежа, главно благодарение на износа. Но този източник на икономически растеж се свива катастрофално. През април износът ни е паднал с 20,2 %, а вносът – с 32,4%. Имаме не само с ЕС, но и с трети страни намаляване. Икономика, която разчита на растеж благодарение на държавни разходи и парите от ЕС, е обречена. Имаме примера с Гърция и с други южноевропейски страни“, посочи проф. Бобева.

Според Даниела Бобева, твърдението на управляващите, че предсрочни избори и служебно правителство биха изправили икономиката пред по-големи предизвикателства „навява на социализъм“, когато протестите са били забранени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във