Банкеръ Weekly

Общество и политика

Прогнозират равенство между ГЕРБ и БСП на евроизборите

На евроизборите 28,4% от твърдо решилите на гласуват декарират, че биха подкрепили ГЕРБ, 27,5% - Коалиция за България, а 15,4% - ДПС. Това показва национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 1 и 6 март сред 1016 души. Данните бяха представени днес в Пресклуба на БТА от директора на Центъра Юлий Павлов.

Според изследването Реформаторският блок би получил 6,4 на сто, "България без цензура" - 5,9 на сто, АБВ - 5 на сто, НФСБ - 3,4 на сто, "Атака" - 2,6 процента от гласовете на твърдо решилите да отидат до урните.

Павлов уточни, че преизчислените гласове са на базата на въпрос с шоукарта, тоест с посочен отговор. Според него, ако евроизборите бяха тази неделя, ГЕРБ и БСП щяха да имат по шест евродепутати, ДПС - трима, Реформаторският блок - един.

Последният мандат е въпросителна, не можем да кажем за кого ще бъде, коментира Павлов и не изключи преразпределение. Той обаче е категоричен, че ГЕРБ и БСП не могат да паднат под пет евродепутатски места, а ДПС - под три. Реформаторският блок ще вкара поне един евродепутат, смята Павлов. Той посочи, че на 25 май остава да се води борба за три места - и от "България без цензура", и от НФСБ и АБВ, и от първите три политически сили. Павлов каза, че не му се струва вероятно "Атака" да може да прескочи бариерата.

На открит въпрос за евроизборите, без посочен отговор, ГЕРБ получава подкрепата на 14,7 процента на сто от всички анкетирани, Коалиция за България - на 13,5 на сто, ДПС - на 5,8 на сто, Реформаторският блок - на 3,3 на сто, "България без цензура" - на 2,7 процента, НФСБ - на 2,4 на сто, АБВ - на 2,3 на сто, "Атака" - на 1,4 на сто. Няма да гласувам отговарят 9,7 процента, а делът на "без отговор" е 36,1 процента.

42,3 на сто отговарят, че със сигурност ще гласуват на евроизборите и са решили за кого, 22,5 процента ще гласуват, но се колебаят за кого. 19 процента няма да гласуват, а 14,3 процента се колебаят дали да отидат до урните.

Павлов прогнозира, че избирателната активност ще бъде между 2 500 000 и три милиона души. Той коментира, че има силно разочарование от политиката, хората трудно намират за кого да гласуват и гласуват "с отвращение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във