Банкеръ Daily

Общество и политика

Прогнозират предсрочни избори и експертно правителство на Радев

Вторият вариант е да има правителство, което да бъде формирано с мандат на някоя от тези парти, които до момента са били опозиционни.

Всички социологически агенции подцениха резултатите на „Има такъв народ“ и на „Демократична България“, така че това са определено две изненади. БСП се представи много слабо, а ГЕРБ са първа политическа сила, но също губи много гласове“. Това коментира пред Би Ти Ви политологът Петър Чолаков.

Той коментира, че отношение на машинното гласуване той каза, че на места действително е имало гафове, но трябва да се видят окончателните резултати, за да се прецени по какъв начин се е отразило.

Петър Чолаков вижда три сценария. Най-вероятният към момента, според него, са предсрочни парламентарни избори и експертно правителство на президента Радев. Вторият вариант е да има правителство, което да бъде формирано с мандат на някоя от тези парти, които до момента са били опозиционни. Той допусна мандат, реализиран от „Има такъв народ“.

„За да се случи това нещо обаче, политическите партии, които ще конструират едно такова управление, трябва да се откажат от някои от принципите, които заявиха“, смята политологът, допълвайки, че от тази гледна точка аритметиката би била трудна.

„Третият вариант е да видим това, към което призова Борисов – един вид правителство на националното спасение“, допусна Чолаков.

Един от парадоксите на тези избори е, че формално ГЕРБ печелят, но всъщност са губещите, на мнение е социологът Стефан Георгиев.

„Общо взето това е вот срещу статуквото. Друг е въпросът вече, че сегашната очертаваща се конфигурация в следващото Народно събрание най-вероятно ще ни доведе до една мъртва хватка с много сложни възможности за съставянето на устойчив кабинет дългосрочно“, на мнение е Георгиев.

Той заяви, че тези избори са били много сложни за прогнозиране на първо място заради активността.

„В контекста на пандемия различните допитвания даваха различни маржове и различни отклонения“, обясни социологът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във